top of page
Αναζήτηση

«Ατομικός κουμπαράς σύνταξης» για τους35+ ετών... μόνο μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης


Με το νέο Νόμο 4826/2021 (Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά) εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του «ατομικού συνταξιοδοτικού κουμπαρά» στην κρατική ασφάλιση. Πρόκειται για τη λειτουργία επικουρικών συντάξεων και βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικόσύστημα όπου οι εισφορές των ασφαλισμένων δημιουργούν ένα ατομικό λογαριασμό που επενδύεται σύμφωνα με την επιλογή χαρτοφυλακίου του ασφαλισμένου και με διαχειριστή το ίδιο το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιο-ποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.).

Η δυνατότητα «ατομικού κουμπαρά» όμως αφορά περιορισμένο κοινό και αποκλειστικά τη νέα γενιά.

Το άρθρο 6 του νόμου αναφέρει ότι στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. υπάγονται υποχρεωτικά, όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά από 1.1.2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία υφίσταται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία υποχρέωση υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α.. Προαιρετικά, μπορούν να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α. και όσοι εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής

ασφάλισης εφόσον είναι κάτω των 35 ετών. Για τις ηλικίες 35 και άνω σήμερα, ο μόνος τρόπος να συμπληρώσουν επικουρικά τη σύνταξή τους με δικό τους «ατομικό κουμπαρά» είναι μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, είτε με ατομικό, είτε με ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αποταμίευσης.

Το γεγονός ότι το κράτος κινείται στην κατεύθυνση του ατομικού κουμπαρά και της επενδυτικής αποταμίευσης ενισχύει τα επιχειρήματα των ασφαλιστικών συμβούλων για unit linked ασφαλιστικά προγράμματα σύνταξης.

5 Προβολές0 Σχόλια
Post: Blog2_Post
bottom of page